Alla artiklar
/
Hållbart
Readtime
2022-09-20

Svenska foodtechföretaget Ljusgårda i unikt globalt upprop för miljön – utmanar traditionella livsmedelsbranschen

Som enda nordiska aktör deltar svenska foodtechföretaget Ljusgårda i det globala uppropet “Vertical Farming Manifesto”. Förutom Ljusgårda förbinder sig över 20 foodtechföretag att lösa en av mänsklighetens tuffaste utmaningar: att erbjuda mat till en växande befolkning på ett hållbart och cirkulärt sätt.

Vertikalodlingsföretag skriver under “Vertical Farming Manifesto”

Detta är första gången foodtechföretag samarbetar i ett gemensamt globalt upprop för att möta de stora miljöutmaningarna inom livsmedelsbranschen. Samtliga företag i uppropet är vertikalodlare, vilket innebär att man tvärtemot traditionellt jordbruk odlar inomhus på höjden. Och miljövinsterna är enorma. Förutom att använda betydligt mindre yta och inga bekämpningsmedel minskar man vattenanvändningen med över 90 procent. Dessutom blir transporterna betydligt kortare då man alltid odlar lokalt.

– Vertikal inomhusodling är nödvändigt för att skapa ett hållbart globalt livsmedelssystem och minska branschens klimatpåverkan. Vi är både stolta och glada över att vara en del av ”Vertical Farming Manifesto”. Detta är ytterligare ett bevis på att vi menar allvar med att utmana traditionella branschen med våra miljöambitioner, säger Magnus Agervald, VD, Ljusgårda.

Med manifestet visar foodtechföretagen hur brådskande det är att omvandla nuvarande livsmedelssystem och hur man på ett tydligt och kraftfullt sätt kan odla både miljövänligare och mer framtidssäkert. Manifestet och dess företag följer och överträffar globala målsättningar och riktlinjer, däribland FN:s mål för hållbar utveckling.

{{contact-block}}


Mer information

- ”Vertical Farming Manifesto” undertecknades vid Vertical Farming World Congress i Bryssel i slutet av september 2022.

– Följande företag är med i uppropet: 80 Acres, AeroFarms, Bowery, Crop One, CubicFarms, Elevate Farms, Fifth Season, Fischer Farms, Freight Farms, Infarm, Infinite Acres, Jones Food Company, Kalera, La Grangette, Ljusgårda, N.THING, Plenty, Stacked Farm, Urban Crop Solutions, Urban Harvest, Vertical Future, YesHealth Group.

- Manifestet: https://ljusgarda.se/verticalfarmingmanifesto/

Fler artiklar