Garant lanserar svensk krispsallad från Ljusgårda året runt
Svenskodlad sallad året runt, helt utan bekämpningsmedel – och med lågt klimatavtryck. Det blir verklighet när Axfood nu tillsammans med Ljusgårda erbjuder vertikalodlad krispsallad från Garant brett i alla Axfoods kedjor.

Krispsalladen är framtagen tillsammans med Ljusgårda, en svensk vertikal inomhusodling, där salladen odlas på höjden och kräver liten yta. Så odlingen utgörs av ett eget, skyddat och kontrollerat ekosystem krävs också väldigt lite vatten. Salladen odlas också helt utan bekämpningsmedel.
Krispsalladen möter efterfrågan på svenskproducerade alternativ i salladshyllan och är en sallad med lågt klimatavtryck* och lång hållbarhet. Den finns nu tillgänglig på både Hemköp, Willys, City Gross och hos andra butiker som säljer Garant-produkter. Axfood blir därmed första svenska dagligvaruaktör att centralt ta in och erbjuda sina butikskedjor den här typen av sallad.
– Vi vill erbjuda våra kunder fler hållbara och svenskproducerade alternativ inom frukt och grönt. Med Ljusgårda som producent kan vi nu lansera en sallad som är helt fri från bekämpningsmedel, håller hög kvalitet och dessutom odlas året runt i Sverige, säger Fredrik Westerberg, kategorichef för frukt, grönt och blommor på Axfoods inköps- och logistikbolag Dagab.
Ljusgårdas vertikalodling innebär salladen odlas under optimala förhållanden. Det ger en näringsrik planta och eliminerar de väderrelaterade risker som finns vid utomhusodling.
– Vi är stolta över att samarbeta med Axfood och Garant och erbjuda svenskodlad sallad året runt på Willys, Hemköp och City Gross. Tillsammans visar vi att hållbar och modern livsmedelproduktion inte bara är framtiden – den är redan här, säger Andreas Wilhelmsson vd på Ljusgårda.
* Enligt en oberoende livscykelanalys från IVL Svenska Miljöinstitutet och Kungliga Tekniska Högskolan har Ljusgårdas inomhusodlade sallad cirka 50 procent lägre klimatavtryck jämfört med importerad sallad.





.png)
.png)







.png)
.png)


.png)




.webp)



